sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Joulu Myanmarissa

Joulu tuli myös Myanmariin, vaikka buddhalaisuuden hallitsemassa maassa ei sitä varsinaisesti vietetäkään. Joulumieli on asenteesta kiinni ja joulun saa luotua ympärilleen mielikuvitusta käyttämällä. Tällainen oli jouluaatto Ngwe Saungissa, Myanmarin länsirannikolla.

Aattoaamuun ei tänä vuonna herätty villasukat jalassa kinkuntuoksussa vaan auringonpaisteessa Bengalinlahden virkistävän tuulahduksen saattelemana. Joulupukin kuumaa linjaa ei tällä kertaa aamupalaa syödessä päästy seuraamaan vaan palmujenreunustaman rantamaiseman tuijottelu sai ajaa asian. Aattoaamu polkaistiin käyntiin banaanilla ja paahtoleivällä.

Kuten tapoihin kuuluu, jäi jouluostosten teko viime tippaan tälläkin puolella maailmaa. Ostosreissu lähikylään tehtiin polkupyörällä ja mukaan tarttui kaikki oleellinen joulutunnelman luomiseksi. Suklaankorvikkeena toimi Oreo-keksi ja rosollin korvasi sekakattaus hedelmiä. Iltapäiväkahvin kanssa nautittu suklaapannukakkukin paikkasi hyvin joulutortun jättämää aukkoa. Aattoillan ateriana tarjoiltu paistettu nuudeli kanalla oli tosin hieman vähemmän yllättävä valinta tässä vaiheessa reissua.

Toisin kuin koti-Suomessa, jouluaterian kerryttämät kalorit kulutettiin samantien auringonlaskun aikaan rannalla liikkuen. Tähän aikaan vuodesta lämpötila laskee nopeasti auringon painuessa mailleen ja illan tullen merestä noustessa saattoikin tuntea ihollaan aavistuksen Suomen viileyttä. Noh, ehkä 20 ja -20 asteen välillä on vielä pieni ero.

Vaikka tällä kertaa ei lumentäyttämää joulumaisemaa päästykään todistamaan, oli vitivalkoisen hiekan ja mereltä rantaan puskevien vaahtopäiden seuraaminen auringonlaskussa sinänsä kaunista katsottavaa. Noh, jospa ensi joulu vietettäisiin kuitenkin Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti