sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Kulkurielämää

Corolla nro 1, pohjoissaaren menopeli
Vaikka karavaanari on kaikkien kaveri, valikoitui kulkupeliksi Uudessa-Seelannissa lopulta uudenkarhea pikku-Corolla. Syy tähän on yksinkertainen. Pitkää matematiikkaa vaativien laskutoimitusten jälkeen pikkuautolla kulkien, backpacker- majoituksia, leirintäalueita, hostelleja ja motelleja hyväksikäyttäen oli mahdollista päästä parhaaseen laatu- ja etenkin hintasuhteeseen Uuden-Seelannin roadtripin aikana. Kulkurielämää se Corollalla ajelukin silti on. Ainakin paikkakunnat ja majapaikat ovat vaihtuneet usein, mutta onneksi paikkaa vaihdettaessa kamansa on voinut vain heittää auton takakonttiin eikä aivan kaikkia kantamuksia ole tarvinnut raahata huoneeseen.

Parhaimmaksi vaihtoehdoksi majapaikan suhteen on yritysten ja erehdysten kautta päätynyt kaaran kokan kääntäminen isojen kaupunkien sijaan pienempien kylien campingalueelle mökkimajoitukseen. Myös Kiinan kaverit ovat tähän soppaan syömäpuikkonsa sotkeneet, sillä kiinalaisten turistien määrä on yllättänyt jopa paikalliset ja saanut kuumimpien turistikohteiden majapaikat aivan tukkoon. Mutta, tälläkin pilvellä on ollut kultareunuksensa, sillä majoitus kaupunkien ulkopuolella on halvempaa eikä autonpysäköintimahdollisuuksista tarvitse murehtia. Ja mikä parasta, maaseudun rauha, upea tähtitaivas sekä päiviä piristäneet maaseudun eläimet ovat rentouttaneet reissussa rähjääntyneen kulkijan mielen.

Corolla nro 2 eteläsaarella Marlborough Soundsin maisemissa
Kuten aikaisemmin jo mainuttu, Uuden-Seelannin hintataso on yllättänyt vaikka se korkeaksi etukäteen tiedettiinkin. Kun matkustaa kuukauden Suomen hintatasoisessa tai usein jopa kalliimmassa maassa, on selvää, ettei kaakkois-Aasian tapaan kolmen aterian syönti ravintolassa per päivä onnistu. Päiväbudjetin hallitsemiseksi ja etenkin hillitsemiseksi ruoka onkin valmistettu paria paikkeusta lukuunottamatta itse. Joka ikinen hostelli ja camping-alue tarjoaa mahdollisuuden kokkailuun yleisessä keittiössä. Erilaiset pastat, wokit, munakkaat ja grillailu ovat helppoa ja nopeaa evästä sekä kotoisaa vaihtelua Aasian makujen jälkeen.

Kaurapuuroa ja kahvia aamiaiseksi
Munakasta ja kaupan kuitupitoisinta leipää
Grillailua.
Ruoanlaitto on tuonut päivään rytmiä ja osoittautunut lähes päivän kohokohdaksi. Jos Myanmarin kokkikoulua ei lasketa mukaan, on kauhaan ja kattilaan tartuttu Uutta-Seelantia ennen noin viisi kuukautta sitten. Tällä hetkellä pikku tiskitkään eivät saa naamaa väärinpäin, vaan keittiön siivoaminen ruokailun jälkeen on ollut jopa mukavaa. Toivottavaa toki on, että kaikki muutkin keittiön käyttäjät ajattelisi samoin.

Masterchef of New Zealand.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti