maanantai 16. helmikuuta 2015

Eriskummallinen Uusi-Seelanti

Muutamia huomioita Uudesta-Seelannista reissarin näkökulmasta.

1. Uudesta-Seelannista löytyy tuskin yhtään tasaista kohtaa. Joka puolella kohoaa joko lumen tai lampaiden peittämää kumpua ja vuorta.
2. Tiet kiemurtelevat maan halki kuin spagetti kattilan pohjalla. Lukemisesta ei autossa tule mitään ilman oksennuspussia.
3. Kuumia lähteitä, kiehuvia muta-altaita sekä mädältä kananmunalta haisevia kivenkoloja on ripoteltu pitkin poikin maata. Varsinkin jälkimmäiset ovat olleet mieluisia.
4. Luontoa on tässä maassa joka lähtöön aina kotoisista havumetsistä Avatar-leffan saniaismaisemiin sekä jäätiköistä täydellisiin surffirantoihin. Kerrassaan kaunis maa.
5. Edellisestä seikasta johtuen vaellusreittejä on maassa älytön määrä, ja mikäs on ollessa, kun maisemat hivelevät silmiä minne tahansa menetkin.
6. Retkeily, eli tramping, on kiivien ykkösharrastus. Leirintäalueita on kaikkialla ja niiden kunto poikkeuksetta priimaa.
7. Hiekkakärpäset, nuo pennehiset, jotka on aiemmin onnistuttu välttämään, ovat Uudessa-Seelannissa verenhimoisia ja ovelia. Härmän paarmat jäävät auttamatta kakkoseksi. Kutittaa.
8. Kuinka Uudessa-Seelannissa kasvanut kiivi voi maksaa paikallisessa marketissa enemmän kuin Suomessa?
9. Mitä lyhyemmät, sitä paremmat. Tämä liittyy paikallisten sortsimakuun ja soveltuu molemmille sukupuolille.
10. Uusiseelantilaisten tapa murtaa englantia on vähintäänkin haastava ja kuulostaa siltä kuin puhuja vääntäisi brittienglantia peruna suussa. Esimerkiksi fish and chips taipuu luontevasti muotoon fush and chups.
11. Vaikka hintataso on muutoin korkea, löytyy maasta jotain edullistakin. Viini. Tämäkin on kerrassaan erinomaista.
12.  Viimeisimpänä vielä, miksi ihmiset kulkevat ympäriinsä avojaloin? Vaikka lämpöä olisi vain 10 astetta ja vettä sataisi kaatamalla, mm. kauppaan mentäessä ei nähdä tarpeelliseksi laittaa kenkiä jalkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti